Vinst i SPLIT CHALLENGE

VATTN har vunnit SPLIT CHALLENGE 2020.

Med hjälp av data, tillgänglighet och visualisering vill entreprenörerna bakom VATTN öka samhällets förståelse och värdesättning av grundvatten och bidra till att lösa den vattenkris Sverige står inför.

Det är med glädje juryn utser VATTN som årets vinnare av SPLIT CHALLENGE. I hård konkurrens med 120 andra bidrag kunde VATTN-entreprenörerna Adelric Wong, Philip Eriksson och Daniel Andersson ta hem succétävlingen och får nu förverkliga sin idé.

– Vi är positivt överraskade över den respons vi har fått för vår innovationstävling och alla partners som har anslutit sig sen start. Största utmaningen för oss har varit att välja ett vinnande bidrag när vi har haft så många bra ansökan. Ser nu fram emot att påbörja nästa kapitel av denna resa med att stötta teamet bakom VATTN att nå nästa steg i sin utveckling, säger Ruein Golshan, VD på SPLIT Stockholm.

VATTN är en startup som ska öka förståelsen för nivåer och föroreningar i grundvatten i världen och därmed ge alla de som påverkas verktygen att använda vatten på ett ansvarsfullt och miljövänligt sätt.

– Vi har gång på gång i kristider sett vikten av riktig data och information. När vi inte förstår hur stor eller liten tillgång vi har av livsviktiga resurser så kan vi inte heller ta riktiga beslut som gynnar alla, säger Adelric Wong.

Nu börjar ett hårt arbete att på mindre än tre månader lansera sin produkt. Tack vare segern i SPLIT CHALLENGE kommer VATTN-gänget få hjälp med allt från branding och affärsutveckling till att bygga appen som ska ge alla möjligheten till att ta bättre beslut.

– 2018 hade vi torka i Sverige som påverkade många hem och gårdar med egna brunnar. Vi vill med vår tjänst se till att Sverige aldrig hamnar i den sitsen igen, säger Daniel Andersson.

En av de viktigaste anledningar till att juryn valde VATTN som vinnare var deras miljömedvetna ambition att lösa utmaningarna med det mest självklara i våra liv – tillgången till rent vatten. Något som alltid varit en av VATTN-gänget egna drivkrafter.

– En ekosystemtjänst är ofta ett mysterium för en vanlig människa. Att få chansen att göra det enklare för alla att förstå hur allt hänger ihop är en av anledningarna vi brinner för det här, säger Philip Eriksson.

Juryn och SPLIT CHALLENGE-gänget gratulerar återigen VATTN till segern och vi ser fram emot att göra SPLIT CHALLENGE till en återkommande tävling.